Ludvig Eikaas (1920-2010) – duelltegning og felespill

Ludvig Eikaas pennetegning av Lillebjørn Nilsen

Jeg møtte bildekunstneren Ludvig Eikaas ved flere anledninger. Første gang på en stor sommerfest med masse venner samlet. Der var alt fra musikere, kunstnere, politikere til andre raringer. Dette foregikk på et vakkert lite småbruk langt inne i skauen. Ikke så få av oss hadde tatt musikkinstrumenter med. Og utpå kvelden oppstod gammaldans-orkester på låvebrua, der Steinar Ofsdal og jeg hadde stilt oss opp med hardingfelene våre.


Dette låt slett ikke så verst! Som oslogutter har Steinar og jeg fra unge år et romslig felles repertoar av turdanser og feleslåtter forskjellige kanter av landet. Pluss naboland i øst og over hav i vest. I en leskende pause hørte jeg en vestlandsrøst i øret:

– Kan eg få vere med å spela? –

Der sto bildekunstner Ludvig Eikaas klar med hardingfela si! Så ble det vestlandslåtter etter leskende pause: springarene Store Vetle-Per og Stårøy-guten, samt Vossa-valsen flere ganger. Hvilket band det ble!!! Vi skulle knust en hver kappleik! Titano Festival!

Supergruppa etter leskende pause

Steinar Ofsdal, Lillebjørn Nilsen og Ludvig Eikaas (hardingfeler)
Kjetil Skaslien (trekkspill)
Øystein Sunde og Lars Klevstrand (gitarer)
Arild Andersen (bass)
Jon Christensen (perkusjon)

I Oslo – hardingfelas fristat i verden

Lillebjørn blyant Luvig Eikaas

Etter dette var Lillebjørn adoptert som fullverdig hardingfele-kompis av sin nye venn, Ludvig. Vi møttes ofte på Majorstuens svært så hardingfele-vennlige vannhull, Valkyrien, men også på hovedstadens mer eleverte, ikke fullt så hardingfele-vennlige, steder. Eller hjemme hos Ludvig. Vi snakket ofte om Ola Mosafinn, og var skjønt enige om det særegne formfaste og melodiøse i slåttene etter denne mesteren.

– Ola Mosafinn var Mozart! –

Men det hendte jo også at vi snakket om annet enn slåtter, spellemenn og feler. En gang tegnet vi hverandre i duell over kafebordet! Mitt resultat ser du øverst på siden. Ludvigs her nederst. Hvem vant, mon tro?

Wikipedia lenker m.m.:

Ludvig Eikaas
Steinar Ofsdal

Øystein Sunde

Kjetil Skaslien
Lars Klevstrand
Arild Andersen
Jon Christensen

Share

3 kommentarer til «Ludvig Eikaas (1920-2010) – duelltegning og felespill»

  1. Lillebjørn, du må bare innse at du er et ikon! Jeg er vokst opp med deg, har fulgt deg tett siden, og nå i voksen alder setter jeg mer pris på deg, dine tekster og melodier enn noen gang. Du er helt spesiell for mange, inkludert meg.

  2. Tror du vant duellen for det ble jo ganske så likt;)
    Møtte selv en litt gammel Ludvig i Førde et par ganger, en reflektert, artig og veldig jordnær kar. Men spilt med ham fikk jeg aldri.
    Stå deg vel og ta vare på deg selv store Lillebjørn.

Det er stengt for kommentarer.