Morgenbladet Topp 100: Lillebjørn Nilsen: Original Nilsen (Grappa, 1982)

Morgenbladet kårer de 100 beste norske album
64: Lillebjørn Nilsen: Original Nilsen (Grappa, 1982)
18. september 2011 – 7:00

Lillebjørns gjennombruddsplate, eller den kommersielle bekreftelsen på historiefortellerens fortreffelighet om du vil, ble presentert i 1982 og fikk navnet Original Nilsen. Tanta til en viss Beate skulle bli en av 80-tallets mest gjenkjennbare og Lillebjørn et husholdningsnavn.

Da Bjørn Nilsen og Bjørn Morisse i 1967 startet bandet Young Norwegians, ble førstnevnte kalt Lillebjørn for å skille dem fra hverandre fordi han var lavere enn makkeren. Det pragmatiske og joviale prefikset har vært vedhengt visesangeren siden. Det er uvisst om det ble tatt hensyn til at stjernebildet Lille Bjørn inneholder den ikke ukjente institusjonen Nordstjernen da kallenavnet ble utdelt, men i overført betydning er metaforen uansett overtydelig. Selv om det muligens er Lillebjørns Gitarbok fra 1973 som har lært det kollektive musiker-Norge teoretisk gitarteknikk, så er det Original Nilsen som har lyst opp veien for forståelsen av moderne vise- og rockemusikk.

Det var ikke bare stayer-evnen og monsterhiten «Tanta til Beate» som betalte for suksessen til Original Nilsen. Der singer-songwritere har hatt en stødig tradisjon med å rote seg bort i pretensiøse anekdoter og nødrim, fortsatte Lillebjørn med å fortelle ærlige historier og bruke forståelige referanser. Alt geleidet av musikalsk progressivitet og baller. Den norske visesangdiasporaen fikk en alfahann og norsk kulturhistorie ble belønnet med et referanseverk den dagen Original Nilsen ble sluppet løs på folk.

Som så mange av Lillebjørns utgivelser er Original Nilsen et konseptalbum. Det handler, selv om det ble unnfanget i Stockholm, om Oslo. Den store lille hovedstaden. Byen han kjente som sin. Skiva åpner med en sang om tanta til Beate fra Gamleby’n og avrunder med solnedgang på vestkanten et sted. Alt mellom er finurlig gatepoesi som egentlig krever en storbymentalitet for å dekode korrekt. Oslo-borgere vil til og med fortelle deg at låta «Hei New York» egentlig handler om livet i Tigerstaden, og det gjør den. Konsenus er nemlig at Original Nilsen er soundtracket til en gitt tid og plass i verden, og det er nettopp det som gjør noen musikalske kunstverk legendariske.

Magnus A. Bettum

Skribent, informasjonsrådgiver og redaktør for boken Norske plateomslag (2008).

Medvirkende:

Lillebjørn Nilsen, Svein Otto Aarbostad, Per Frydenlund, Jon Larsen, Ivar Brodahl, Terje Venaas, David Chocron, Brynjar Hoff, Paolo Vinaccia, Brynjulf Blix, Freddy Lindquist, Shari Gerber, Jonas Fjeld, Trond Villa, Gunnar Aas, Fred Nøddelund, Jens Wendelboe, Petter Kateraas og Bent Østebø Johansen

Produsent:

Johnny Sareussen


18. september 2011

 


les artikkelen på mbtopp100.no

 

Share