The Young Norwegians (1966-1968)

The Young Norwegians: Lillebjørn Nilsen og Bjørn Morisse

The Young Norwegians: Lillebjørn Nilsen og Bjørn Morisse

The Young Norwegians første single-plate 1966
The Young Norwegians første single-plate 1966

The Young Norwegians var et musikalsk samarbeid som startet ved at Bjørn Morisse møtte Lillebjørn NilsenDolphins viseklubb i Oslo i 1966.
De to Bjørnene ble etter hvert omtalt som Store- og Lillebjørn.

Morisse var sangskriveren. Nilsen omtaler seg selv fra perioden som

«den tause gitaristen».

1966 til 1968

Gruppen fikk seinere multi-instrumentalisten Steinar Ofsdal med. Først som bassist! Etterhvert også cello, fløyter, og hardingfele.
The Young Norwegians ga ut to album.

The Young Norwegians single plate 1966
The Young Norwegians single plate 1966
The Young Norwegians single vinyl triola 1967
The Young Norwegians single vinyl triola 1967
The Young Norwegians med Kari Svendsen single
The Young Norwegians med Kari Svendsen single
The Young Norwegians
The Young Norwegians: Bjørn Morisse, Steinar Ofsdal og Lillebjørn Nilsen
The Young Norwegians album Things On Our Mind 1967
The Young Norwegians album Things On Our Mind 1967
The Young Norwegians album Music - Polydor 1967
The Young Norwegians album Music - Polydor 1967
The Young Norwegians 1966
The Young Norwegians 1966
 • The Young Norwegians Wikipedia
 • Sangen Two Little Children
 • TheYoung Norwegians

  The Young Norwegians’ første LP het »Things On Our Mind» (1967) og inneholdt både engelske sanger av Bjørn Morisse (Store-Bjørn) og norske trad-sanger fremført av 16-årige Bjørn F. Nilsen (Lille-Bjørn)

  Visegruppe dannet i 1966 av Bjørn Morisse (vokal, gitar) og ►Lillebjørn Nilsen (vokal, banjo, mandolin, gitar, hardingfele, munnharpe, munnspill). ►Steinar Ofsdal (fløyter, cello, bass, hardingfele) var medlem fra 1968. Young Norwegians var blant de første som koblet amerikanske toner med norske folkeviser, og de fungerte således som brobyggere mellom viseklubben Dolphins og rockemiljøet i Norge.

  Morisse tilbragte det meste av sin barndom i USA. Han var en tid medlem av Olavsguttene, og utdannet seg til illustratør. Nilsen lærte seg å spille en rekke instrumenter før han var 15, uten en eneste læretime. Det var gjennom samarbeidet med Morisse at Nilsen fikk tilnavnet Lillebjørn. Morisse var både større og eldre, og ble omtalt som Store-Bjørn, mens den yngre ble kalt Lille-Bjørn.

  Som duo debuterte Young Norwegians på TV i 1966 og fikk platekontrakt med Troll i kjølvannet av dette. Etter noen singler gikk duoen over til Triola, hvor de ga ut LP-en Things On Our Mind i 1967. ►Kari Svendsen deltok som gjest på en plate hvor menyen spente fra egenkomponert materiale (med engelske tekster) via klassisk musikk («Bourrée» av Bach – to år før Jethro Tull) til norske folkeviser. Morisse var tydelig inspirert av Bob Dylan, mens Nilsen hadde mer til felles med Myllarguten.

  Music fulgte året etter på selskapet Polydor. Nå var Ofsdal blitt medlem, noe som førte til større variasjon i arrangementene. Materialet var i sterkere grad rettet mot norsk, eksemplifisert av Nilsens egen komposisjon «Danse, ikke gråte nå», som må regnes som en milepæl innen norsk musikk. Svein Erik Børja og Odd Løken var produsenter.

  Young Norwegians ble oppløst ved inngangen til 1969. Nilsen adopterte Lillebjørn som sitt faste navn, og startet en karriere som førte til triumfer både på egen hånd og sammen med grupper som ►Ballade! og ►Gitarkameratene. Morisse gjorde sporadiske innspillinger på egen hånd, deriblant «Om jag vore arbetslös» for plateserien Svensktoppar, men konsentrerte seg ellers om arbeidet som illustratør og tegneserieskaper. Han tør være kjent for seriestripen Glåmrik, som i en årrekke sto på trykk i Dagbladet. Ofsdal ble studiomusiker, senere plateartist på egne ben, og kjent for sin rolle i gruppene Bukkene Bruse og Gatesangerne.

  Things On Our Mind (Triola, 1967)
  Music (Polydor, 1968; Karusell, 1975)

  Biografien er hentet fra «Norsk pop- og rockleksikon» fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

  Share

  En kommentar til «The Young Norwegians (1966-1968)»

  Det er stengt for kommentarer.