Søndag med ny gitar – og gammel god Bert Jansch

Det er søndagstille og en god anledning til å bli bedre kjent med min nye venn fra Strand Guitars.

Denne gitaren er fantastisk. Nå prøver jeg ut forskjellige spilleteknikker, og funderer på hvilken type strenger dette instrumentet trenger. Valg av strenger er viktig; det er dem vi spiller på. Det er nervetrådenes forlengelse fra hjerne og ryggmarg til granlokkets svingninger. Fingrene løper plutselig av seg selv inn i noen gammelkjente toneganger. Noe jeg spilte for lenge siden. Musikk komponert av en gammel venn. Britiske Bert Jansch!

Og jeg husker et møte i København på tidlig 80-tall. Bert og jeg hadde hatt konsert hvert vårt sted. Men snublet i hverandre på natten da vi oppdaget at vi begge bodde på rock-hotellet Adlon. Jazzhus Montmartes soveplass Da ville Bert at vi skulle sette fra oss gitarer og dra ut i natten. Han visste om et sted som var åpent. Svarttrosten trillet selv på Nørrebro da vi omsider fikk satt snutene hjemover.

Good night, Bert
Wait a sec, mate! I have my new book for you!

I de bratte trappene i Adlon satte Bert seg ned, tok seg god tid og skrev en høytidlig dedikasjon til Lillebjørn. Jeg takket. Etter alt for få timer satt jeg på et fly fra Kastrup. Jeg husket boka og fomlet i skulder-baggen.

Doug Kennedy: “The Songs and Guitar Solos of Bert Jansch”, New Punchbowl Music, 1983

Og med Berts håndskrift lysende som en unik tatovering på det gule beskjedne heftet. Hjertet sank i brystet. Bert hadde feilstavet navnet mitt! Faen, det sto jo To my good friend Lillebojrn! Skuffelsen forsvant like raskt fra mitt flysete da jeg så at han dertil også hadde feilstavet sitt eget navn!! Glemt sin egen bokstav S! Cool!! All magt til disnægtigerne!

Sweet memories. Og musikken? Jeg sitter her og nyter:

One For Jo
lyrics by Bert Jansch

It's one for Jo
Don't let your man go
He's a dreamer darling
He's even kind'a slow
I don't believe the tales he tells
But they're always nice to hear
He's a dreamer darling
Always keep him near

In a white tuxedo
He's remarkably cool
A prince of living
Who knows all the rules
In a black sedan so royally
He takes his love to school
And no-one can reproach him
No-one but a fool

He's a bold sea captain
In his boots and oilskin hat
Struggling blindly
Through seas wild and black
Down the river he glides
With his baby by his side
And when you think of that gal
How can your love hide

It's one for Jo
Don't let your man go
He's a dreamer darling
He's even kind'a slow
I don't believe the tales he tells
But they're always nice to hear
He's a dreamer darling
Always keep him near

Oppdatering 07.10.2011

Bert Jansch 1943-2011

Bert hadde venner og kolleger blant oss her i Norge. Den av oss som tilbrakte mest tid med ham var Finn Kalvik. Veldig mye tid. Vi hørte raskt resultatet i Finns suverene gitarteknikk. Og pussig nok en forunderlig britisk dreining i Finns uttale av det engelske språket. Finn fant sitt fonetiske alter Grorud i Leeds, på en måte. Bert lo også hjertelig av dette.

Å høre Finn og Bert spille sammen var stort for de av oss som ble det forunt. Bert Jansch snappet opp noen av Finns egne gitarkomposisjoner, og Finn Kalvik har spilte inn flere av Berts på sine album. NRK sitter på noen historiske opptak av samspillet mellom Bert Jansch og Finn Kalvik!

Finn Kalvik & Bert Jansch

Angie

Selv har jeg, Lillebjørn, spilt inn min versjon av Davey Graham’s gitarsolo “Angie” med klare referanser til Bert Jansch. (Og “just for the record” opptrådde sammen med gitar-ikon Davey Graham en gang i Tyskland på ‘70-tallet..)

Share

4 kommentarer til «Søndag med ny gitar – og gammel god Bert Jansch»

Det er stengt for kommentarer.

TIL TOPPEN