Danse ikke gråte nå – ute i verden

Chicago A Capella - Danse Ikke Gråte Nå CD cover
Chicago A Capella - Danse Ikke Gråte Nå - KLIKK PÅ BILDET!

Her kan du høre den amerikanske vokalgruppen Chicago A Capella på deres album Electric synge Danse ikke gråte nå i et arrangement av Gunnar Eriksson. Klikk på CD-bildet, og så videre på sangtittelen!

Danse ikke gråte nå var den aller første sangen jeg skrev.

Lillebjørn Nilsen seljefløyte

Kuriosa:

 • Danse ikke gråte nå var den aller første sangen jeg skrev.
 • Det er en sang som har vandret ut i den store verden. Fra Færøysk Skolesangbok  til de klassiske musikkmetropolene.
 • Sangen er også spillt inn av Trio Mediaeval og andre kor og klassiske vokalister som BBC Chamber Choir.
 • Og klokkenist Vegar Sandholt har spilt den fra Rådhusklokkene i min hjemby Oslo.

Da jeg skrev ”Danse ikke gråte nå”

Originalt første utkast Danse Ikke Gråte Nå
Sangen
Danse Ikke Gråte Nå
ble til i en skole-kladdebok

Denne jorda skal gi deg mat
Sakte dansen trå
Danse ikke gråte nå

Slik starter den første sangen jeg noensinne skrev. Dette er den av mine sanger jeg alltid tar med på konserter i utlandet. Det er også den av mine sanger som finnes i flest innspillinger med andre tonekunstnere rundt i verden. Sangen er arrangert for kor og ensembler og er framført og spilt inn av folkemusikere, klassiske solister og vokalgrupper. Fra BBC Chamber Choir i Storbritannia til Chicago A Capella i U.S.A. Og alle synger de på norsk!

Selv synger jeg den uten instrumenter, men gjerne med seljefløyta som mellomspill. Den kan tilsynelatende virke enkel i sin nakenhet. Som en folkevise. Mange har undret seg over at jeg har skrevet og komponert noe som kan fortone seg som en gammel overlevering.

Sangen kom til mens jeg ennå var tenåring. På Ila Realskole fikk vi en stiloppgave i norsktimen: ”Grei ut om et dikt du er glad i!” For å være på den sikre siden, skrev jeg selv diktet. Danse ikke gråte nå. Så ”greide jeg ut” så godt jeg kunne. Mens jeg holdt på med dette fikk jeg lyst til å sette musikk til ordene. Jeg hadde fått interesse for folkemusikk på den tida. Melodien skrev jeg nokså raskt ned med kulepenn på et ark i kladdeboka. Hemningsløs som den nysgjerrige tenåring jeg var. Jeg visste at det fantes annet enn dur og moll. Og lekte med pentatonikkens fem toner og folkemusikkens modale varianter.

På den tida hadde jeg begynt å opptre på viseklubben Dolphins med gruppa The Young Norwegians. Jeg fikk en invitasjon til foreningen Visens Venner. Der valgte jeg like hemningsløst å presentere meg med nettopp denne min selvskrevne vise. Straks jeg var ferdig spratt en eldre herre opp fra stolen:
– Unge mann, du har jo komponert en hypomixolydisk melodi!
Dette var komponisten Geirr Tveitt. Da gikk jeg på Deichmanske Bibliotek og leste om antikke skala-systemer. Tveitt hadde rett. Hypomixolydisk! Den åttende kirketoneart.

En gang etter en konsert i Torshavn på Færøyene sto en tenårig jente i kretsen som ville hilse på. Da hun endelig slapp til brøt hun ut på sitt karakteristiske klokkerdansk:

-Lillebjørn Nilsen, jeg troede du var død.
-?????
-Du står i vores skole-sangbog!

Det viste seg at ”Dansa ikki gràta nu, Ur norskum eftir Lillebjørn Nilsen” var en populær morgensang i færøysk skole. I motsetning til de gamle skaldene var jeg til den unge damens forundring lys levende til stede. Det var som hun syntes dette måtte være en umulig kombinasjon. Etter en stund kom hun tilbake, antakelig etter å ha innhentet bekreftelse fra annet hold at det virkelig var dikteren fra side 22 i skole-sangboka:

-Lillebjørn Nilsen, hvordan føles det? At være en legende?

Lillebjørn Nilsen 2010

Danse ikke gråte nå. Noter i PDF

Danse ikke gråte nå
Tekst og musikk: Lillebjørn Nilsen ©

Denne jorda skal gi deg mat.
Sakte dansen trå.
Danse, ikke gråte nå.
Denne jorda Skal gi deg mat.

Denne elva skal gi deg vann.
Sakte dansen trå.
Danse, ikke gråte nå.
Denne elva skal gi deg vann.

Denne jenta skal fø ditt barn.
Sakte dansen trå.
Danse, ikke gråte nå.
Denne jenta skal fø ditt barn.

Denne jorda skal bli din grav.
Sakte dansen trå.
Danse, ikke gråte nå.
Denne jorda skal bli din grav.

GRAPPA


torshavn

DANSA, IKKI GRÁTA NÚ

Henda jørðin tær gevur mat.
Treð í dansin tú,-
dansa, ikki gráta nú!
Henda jørðin tær gevur mat.

Henda áin tær gevur vatn.
Treð í dansin tú,-
dansa, ikki gráta nú!
Henda áin tær gevur vatn.

Henda kvinnan tær føðir barn.
Treð í dansin tú,-
dansa, ikki gráta nú!
Henda kvinnan tær føðir barn.

Grøv tín verða skal henda jørð.
Treð í dansin tú,-
dansa, ikki gráta nú!
Grøv tín verða skal henda jørð.

Úr norskum eftir Lillebjørn Nilsen.
Share

3 kommentarer til «Danse ikke gråte nå – ute i verden»

 1. Det er min første Lillebjørn Nilsen. Da var jeg på folkehøgskole i Rollag. Siden er jeg blitt fan. Og jeg bruker tekstene hans til Norsk time nå. ( norsk time i Nederland )

 2. Takk Lillebjørn, for alle sanger du hittil har delt med oss ….
  alle tekster har en mening hos deg….
  de kan spille om og om igjen, uavhengig av hvilket ti-år man befinner seg i !
  Ola Tveiten og Håvar Hedde var to sanger fra Den store Viseboka di….som jeg lærte min sønn….det var mye Lillebjørn-sanger i hans oppvekst, og i hans hode helt fra starten 🙂
  Ikke minst Barn av regnbuen…kan enna «høre» den lille ivrige barnestemmen synger mer eller mindre rent nettopp den sangen 🙂
  Veldig interessant å lese historien om din aller første sang….
  Lykke til videre på din tonefulle, lyriske vei….håper veien snart går i retning av der jeg holder til…..Telemark ….
  Marit

Det er stengt for kommentarer.

TIL TOPPEN